Gyermekfogászat

Gyermekfogászat:

– tejfogak, illetve fiatal maradó fogak kezelése

– prevenció: pl. barázdazárás (fogfelszín kezelése fogszuvasodás megelőzése céljából)

 

Fogápolás gyermekkorban

A fogak ápolását nem lehet elég korán kezdeni. Ma már kaphatók különböző méretű, a gyermekek életkorának megfelelő fejű fogkefék és külön gyerekfogkrémek. Ezek íze, illata kellemes, ezért szívesen használják őket a kicsik. Fontos tudni, hogy az ő kézügyességük még nem megfelelő, ezért legalább az esti fogmosást érdemes az egyik szülőnek elvégezni a gyermek helyett. Mihelyt megjelennek az első maradó fogak a szájban át kell térni a felnőtt fogkrémre, mert ezeknek más az összetételük és alaposabban tisztítják a fogakat.

Kisgyermekeknél elfogadott a körkörös fogmosás, azonban később helyesebb, ha az ún. sepregetős technikát alkalmazzák.

A fogközök megtisztítására kaphatóak speciális, pici nyéllel ellátott fogselymek. Ezek használata szintén szülői segítséget igényel.

                                                 

A tejfogak, szuvasodásaik és ellátásuk

A tejfogak megjelenése a gyermek szájában a 6. hónap környékén kezdődik és általában a 24. hónap körül fejeződik be. Ezek kisebbek, fehérebbek, mint a maradó fogak és kevesebb is van belőlük. A tévhittel ellentétben van gyökerük, de ez a maradó fogak fejlődése során felszívódik, ezért esnek majd ki. Kevésbé érzékenyek, mint a maradó fogak, ezért nem szükséges érzéstelenítő adása tömés készítése során.

A tejfogak szerepe

A tejfogak épp olyan fontos szerepet töltenek be, mint a későbbiekben a maradó fogak. A gyermek segítségükkel tanulja meg a helyes hangképzést, velük rág és fontos szerepük van a maradó fogak helyének biztosításában. Ha idő előtt kerülnek eltávolításra a hiány melletti két fog elmozdul, részben vagy teljesen zárja a rést, ezáltal gátolja a fog előtörését.

A tejfogak szuvasodása és ellátásuk

A tejfogak szuvasodása a fogak áttörése után már fél-egy évvel elkezdődhet, ezért a tejmetszőfogak romlása már 1 éves kor körül, a tejrágófogaké pedig 3 éves kor körül elkezdődhet. Ezek hátterében többnyire a nem megfelelő fogápolás illetve a helytelen táplálkozás áll. Gyakran előfordul, hogy a gyermek sok cukros teát, üdítőt, kakaót fogyaszt vagy cukros, mézes cumit kap, hogy “ne sírjon”. Ennek következménye az ún. körkörös szuvasodás (circularis caries) a tejmetszőfogak területén. Sajnos ez egy nagyon gyorsan terjedő típus és mire fogorvoshoz kerül a gyermek általában már csak fekete csonkok vannak a fogak helyén. Az így visszamaradt gyökereket sem szabad eltávolítani, csak ha folyamatos gyulladást okoznak, mert fontos szerepük van a helyfenntartásban.

A tejrágófogak szuvasodása lassabban megy végbe és hasonló, mint a maradó fogaké. Sokan úgy gondolják, hogy a tejfogakat nem kell betömni, mert úgyis kiesnek. Ez nem igaz! Ezeknek az ellátása is fontos, hogy nem okozzon panaszt a gyermeknek, hiszen a tejfogak közül sok csak 10-11 éves korban cserélődik le. Többféle módon történhet a kezelés. Ha nagyon kicsi a szuvasodás akkor elcsiszolhatjuk a tejfogat és a felületét egy speciális anyaggal bekenjük. Ha nagyobb a szuvasodás, akkor tömést kell készíteni. Ilyenkor egy kis üreget alakítunk ki, majd üvegionomercement tömést (ritkábban amalgámot) helyezünk a fogba. Ez a tömőanyag eltér a maradó fogakétól, de köt a fog szövethez és fluoridot ad le, ami segít a további szuvasodás kialakulásának megelőzésében. Léteznek már színes tejfogtömő anyagok is, amit szívesen választanak a kicsik.

Szuvas tejfog következményei

Egy szuvas tejfog hasonló panaszokat okozhat, mint egy maradó fog. Hideg, meleg érzékenység, fájdalom alakulhat ki, valamint egy nagy szuvasodás következtében elhalhat a fog és gyulladás, duzzanat jöhet létre. Ez nem csak az adott pillanatban okoz problémát, hanem ha folyamatosan fennáll, akkor a fejlődő maradó fogon is elváltozást okozhat. Elszíneződhet a fog vagy az alakja változhat meg. Ezért az elhalt tejfogakat is kezelni kell. Ez hasonló a maradó fog gyökérkezeléséhez, de mégis más, mivel felszívódnak a gyökerek. Ilyenkor a fog megnyitása és belsejének kitisztítása után addig nyitva hagyjuk a fogat, amíg a duzzanat el nem múlik mellőle. Amennyiben a gyermek lázas szükség lehet antibiotikumra is. Ha megszűnt a duzzanat, akkor egy tejfog gyökértömő anyagot teszünk a fog belsejébe (N2) és ideiglenes töméssel látjuk el. Ha így panaszmentes a gyermek, végleges tömést teszünk 1-2 hét múlva a fogba. Amennyiben a tejfog nem gyógyul, szükség lehet az eltávolítására. Mivel fontos helyfenntartó szerepet töltenek be ez csak akkor lehetséges, ha speciális helyfenntartó készülékkel biztosítjuk, hogy ne tudjon záródni a rés.

Ennek egyik alappillére, ami tulajdonképpen megelőzés, a maradófogak barázdazárása. A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi igen jó helyet képeznek a lepedék megtelepedése számára, ezek a területek, gyakorlatilag a tisztítás során nem hozzáférhetők, a barázdazárás során ezeket a területeket hermetikusan lezárjuk, így megelőzve a rágófelszínek szuvasodását.
A barázda alapja ugyanis közel esik a fog dentinszövetéhez, így a barázda alján megbúvó induló szuvasodás hamar dentinszuvasodáshoz vezet, aláaknázva a fog felszínét.
Mikor javasolt a barázdazárás?
A barázdazárás akkor a leghatékonyabb, ha frissen előtört maradó fogakon végezzük, így rendelőnkben igyekszünk figyelemmel kísérni a hozzánk forduló gyermekeket és felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a maradó 6-osokat 6-7 éves korban, a maradó 7-eseket 13 éves kor körül, vagyis a teljes előtörést követő 1, maximum 2 éven belül célszerű barázdazárás módszerével ellátni. A barázdarendszer szuvasodása ugyanis a fog előtörését követő 2 éven belül alakul ki. A barázdazárás módszerével a gyereke fogainak közel 90%-os cariescsökkentése érhető el.
Rendelőnkben terhesgondozás is folyik fogászati szempontból, nem csak a már várandós, hanem a várandósságra készülő hölgyeket is szűrjük szájhigiénés szempontból és már nekik is felhívjuk a figyelmüket leendő gyermekük fogápolására.
Lehetőleg maximális izolálás mellett, vagyis nyáltól, nedvességtől védve a fog felszínét először letisztítjuk, majd a megszárított zománcfelszínt kezeljük és felvisszük a barázdazáró anyagot, melyet lámpával polimerizálunk, végül a felszínt ha szükséges korrigáljuk és helyi

Kinél javasolt a barázdazárás?

• Olyan gyerekeknél, akiknél intenzív tejfogszuvasodás zajlott

• A frissen előtört maradó fogon már szuvasodásra gyanús elváltozás látható (ilyenkor ún. kiterjesztett barázdazárás végzünk, vagyis hajszálvékony fúróval feltárjuk a barázdát)

• A maradófogak rágófelszínének alakja miatt javallott, vagyis szuvasodás szempontjából kedvezőtlen alakú rágófelszínen.
A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják el a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt. Röviddel a fog áttörése után, megindulhat a fog szuvasodása, ezért az utóbbi évtizedekben felmerült a gondolat, hogy megoldást jelenthet, ha a fogak barázdáit és gödröcskéit megfelelően tapadó anyaggal lezárják. Barázdazárást követően nem tudnak megtelepedni a baktériumok, a fogfelület könnyen tisztíthatóvá válik, ezáltal védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen. Jelentősége elsősorban a megfelelő szájhigiénével rendelkező gyerekek, kezdeti barázdaszuvasodásainak lezárásában van.

                  

Tejfogsérülések

Balesetek

A totyogók és kisgyermekek jellegzetes fogbaleset-áldozatok. Fejük még viszonylag nagy a testükhöz képest, így amikor esnek, a fejnek szinte mindig jut belőle, és sokszor bizony a fogacskáknak is. Ezért a lakáson belül azért van értelme a veszélyes magasságban levő éles sarkok kiküszöbölésének, ehhez egy-egy sarokvédő is elegendő. Új terepen, játszótéren érdemes addig a kicsi nyomában maradni, amíg tesz szert némi biztonságra, esetleg gyakorlatra a mászásban. A szokásos veszélyforrásokra nem elég egyszer figyelmeztetni, mert az sem biztos, hogy eljut a tudatáig. De ha például leültök, és figyelitek a hintát, körhintát, mérleghintát, és többször megmutatod, hogyan lehet kikerülni, miért nem szabad a közelébe menni, ha ülnek benne, milyen jellegzetes mozgást végez, akkor azért van esély, hogy elkerüli a fájdalmas ütközést. Különösen a kis vadócoknak kel el a többszöri figyelmeztetés például a csúszdázás illemszabályairól.
Amikor visszanyomódik az ínybe, vagy elmozdul
Bár logikusnak tűnne, rendszerint nem próbálkozik a visszaigazítással az orvos, ez ugyanis többnyire magától is megtörténik, a frissen sérült szájban viszont nagyon fájdalmas művelet.

Ha elhal a fog

Bizonyos sérülések esetén a fog ugyan bent marad a helyén, de elszürkül, ami arra utal, hogy elhalt. Ebben az esetben a sérülés típusától függően a gyökércsatorna megnyitására és tisztítására, ecsetelésére is szükség lehet egy ideig.

Amikor kitörik a fog

Abban az esetben, ha több fog is érintett, de nincs meg mindegyik, lehet, hogy a hiányzó fog teljesen belenyomódott az ínybe, vagy esetleg beletört. Általában egységes az álláspont azzal kapcsolatban, hogy tejfogat nem helyeznek vissza.