Implantológia

Implantáció

Az implantáció egy olyan szájsebészeti beavatkozás, amely során a hiányzó fog gyökerének helyére műgyökér kerül beültetésre. Az implantátum anyaga lehet titán, vagy kerámia. Az eljárás lényege, hogy a hiányzó fogat vagy pillért pótoljuk.

Mennyi az élettartama az implantátumnak?

Természetesen ez páciensenként különböző, de alapvetően minimum 10-15 év. Számos tényező befolyásolhatja az élettartamot, pl: szájhigiéné, életkor, dohányzás, egyéb általános tényező.

Fájdalommal jár az implantációs eljárás?

Teljes érzéstelenítésben végezzük a műtétet. A beavatkozás után enyhe fájdalom és arcduzzanat fordulhat elő. Általában csak az első pár nap jár kellemetlenséggel, egy hét elteltével, a varratok eltávolítása után, pácienseink rendszerint tünetmentesek.

Mikor készül el a fogpótlás az implantátumokra?

A legtöbb esetben az implantátum körül a csontsejteknek három hónapra van szükségük, hogy rögzítsék a műgyökeret, így lenyomatot ekkor lehet róluk venni. Egyes esetekben, mikor a csont pótlására is szükség van, ez az idő fél év. Eddig az ideig, az íny alatt rejtve maradnak a műgyökerek. Ezután az implantátumba egy ún. gyógyulási csavar kerül, aminek az íny esztétikus megformázása a szerepe. A fogpótlás elkészülésének ideje hasonló mint a fogak esetében.
Az implantátumon alapvetően rögzített vagy kivehető fogpótlás található. Rögzített pótlás esetében a koronát, hidat a többi, saját foghoz hasonlóan kell tisztítani, kivehető pótlás esetében úgy mint a hagyományos fogsorokat. Az implantátum csonkokat speciális eszközökkel lehet tisztítani, melynek eszközét és módját az orvos és a páciens együtt válsztja meg a rendelőben.

 

 

cd-mandala