Konzerváló fogászat

Fogmegtartó kezelések- konzerváló fogászat

Tömés

A fogszuvasodás hagyományos ellátási módja a tömés. Megkülönböztetünk amalgám (fémszínű) és esztétikus töméseket. Az amalgám tömés egy mechanikailag igen erős és időtálló anyag, melyet ma már leginkább csak koronák alatti csonkfelépítésre használunk. Esztétikus töméshez leggyakrabban, a mindennapi gyakorlatban jól bevált kompozit töméseket használunk. Ezek mechanikailag is igen tartósak. A tömés ragasztás útján kötődik a foghoz és egységként viselkedik a terhelés alatt. Rendelőnkben a cél nem csupán a hiányzó fogszövet  kipótlása, hanem a fog anatómiai és esztétikai helyreállítása. A színben és formában helyes tömést sem viselője sem annak környezete nem veszi észre.

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap az esztétika. A legtöbb páciens nem szeretne szürke amalgámtömésekkel mosolyogni. A modern esztétikus tömőanyagok tartósságukban és mechanikai ellenálló képességükben felveszik a versenyt az amalgámmal.

 

Betét (inlay-onlay)

Erősen destruált, illetve gyökérkezelt fogakat gyakran állítunk helyre porcelán vagy cirkónium betétekkel (inlay-onlay), melyek fogtechnikai laborban készülnek lenyomat alapján. Legmagasabb esztétikai igényekkel rendelkező páciensek kedvelik az otthon végezhető sínes fogfehérítési eljárást, mellyel nagyon jó eredményeket érünk el.

 

Gyökérkezelés

Másnéven endodonciai kezelés. A fogban lévő beteg, gyulladt idegek és erek eltávolítása a fog tünetmentessé tétele céljából.

A fogbél különböző okok miatt gyulladhat be:

-fogszuvasodás,

-fogágybetegség,

-trauma stb.

A gyulladás, ha nem kezelik, továbbterjedhet a környező szövetekbe, roncsolva azokat. Ez tályog kialakulásához vezethet.

A gyökérkezelés célja a gyulladt szövetek teljes eltávolítása a fogból, a fog tünetmentessé tétele, illetve a gyökércsatorna tömése egy speciális tömőanyaggal. A legtöbb esetben 2-3 alkalomra is szükség van, mire befejeződik a gyökérkezelés. Első alakalommal eltávolítjuk a gyulladt fogbelet és ideiglenes töméssel ellátjuk. Második-harmadik alkalommal lehet véglegesen betömni a fogat.

A gyökérkezelt fogakat célszerű gyökércsappal, illetve koronával ellátni a törés veszélye miatt.
A fog nem igényel extra otthoni ápolást a rendes fogtisztításon kívül. Érdemes rendszeres fogászati ellenőrzésen megjelenni!

cd-mandala