Parodontológia

Parodontológia a fogorvostudomány fogággyal, illetve annak megbetegedéseivel foglalkozó ága.Manapság nem képzelhető el minőségi fogorvosi beavatkozás a parodontológia naprakész ismerete nélkül.
A fogágyat és környezetét érintő megbetegedések több éven-évtizeden keresztül „megbújó” módon fejlődnek ki. Sokszor egy felületes jel ínyszéli vörös csík, vérző ínyszél, ínygyulladás jelzi a folyamatot. Elhanyagolása komolyabb, mélyebb, a csontszövetet is érintő probléma kialakulásához vezet (fogágy gyulladás).

Kiemelt fontosságot tulajdonítunk annak, hogy ne csak a konzerváló fogászati munkáink és fogpótlásaink minősége feleljen meg a legmagasabb igényeknek, hanem a parodontológiai előkészítés is biztosítsa az elkészült fogpótlások és restaurációk hosszú élettartamát.

A minőségi ellátás és a hosszú várható élettartamon túl, a fogpótlások esztétikai hatása, tisztíthatósága és funkcióképessége is függ a parodontológiai előkészítés helyességétől.

 

Szubgingivális depurálás

Az íny alatt elhelyezkedő fogkövek, melyek az íny gyulladását és a mélyebb szövetek (csont) károsodását okozzák speciális technikával, kézi műszerekkel helyi érzéstelenítésben távolítjuk el.

 

Kürett, parodontális kürettázs

Eredetileg a fog nyaka körül magasan rögzült tapadó és záró réteg újra feszesítésére, a foggyökér melletti tasakokban található lerakódások és reparatív szövetek eltávolítását célzó eljárás.

Antibakteriális átöblítés után helyi gyógyszeres pakolással látjuk el az érintett területeket, melynek eredménye a gyulladásmentes íny.

Parodontális sínezés

A fogágyban lezajlott betegségek (fogágygyulladás és csontlebomlás) után, a fogakat tartó szerkezet támaszát veszti, legyengül.

Ilyenkor, több fog egymáshoz rögzítése össze sínezése biztosítja a kielégítő eredményt hosszú távon.

 

Fogágybetegségek

Ez egy gyűjtőfogalom, mely az ínygyulladást és az ínysorvadást is magába foglalja. Jellegzetes tünetei közé tartozik a duzzanat, vérzés, fájdalom. Enyhébb esetben, ínygyulladásnál csak a fogakat körülvevő lágyrészek vannak begyulladva. Súlyosabb esetben, amikor már ínysorvadás is jelen van, a fogakat tartó csont is gyulladt, aminek hatására pusztul, és ez a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezethet.

Mi okozza a fogágybetegséget?

Egyértelműen a lepedék. A lepedék egy baktérium-tömeg, amely a nem helyesen tisztított fogfelszínen alakul ki. Egyes baktériumok ártalmatlanok, de néhány típus okozza a fogágybetegséget. Megelőzhető helyes otthoni és rendelői tisztítással!

A dohányzás befolyásolja-e a fogágybetegséget?

A dohányzás súlyosbítja a gyulladást. Az oxigén hiánya az erekben azt eredményezi, hogy a gyulladt íny nehezebben gyógyul, és gyorsabban kialakul a fogvesztés.

Mi történik, ha nem kezelik a fogágybetegséget?

Sajnos legtöbbször fájdalom nélkül súlyosbodik a gyulladás, ezért előfordulhat, hogy csak késői fázisban fedezik fel. Leggyakoribb tünet a vérzés fogmosáskor, és a kellemetlen szájszag. Ha bármelyiket is észleli, forduljon fogorvosához!

Mivel lehet kezelni?

A fogágybetegség soha nem gyógyul meg, viszont rendszeres szakszerű fogkőeltávolítással, és otthoni szájhigiénés ápolással teljesen meg lehet állítani a folyamatot és tünetmentessé tenni a gyulladást.