Fogpótlás

Korona

A korona egy olyan fogpótlás, amelyet a megfelelően előkészített saját fogra készítenek, ezáltal a fogat megvédi a további károsodástól, és helyreállítja a rágófunkciót és az esztétikát.
Olyan esetekben javasolt, amikor a fog koronai része nagymértékben roncsolódott, gyökérkezelt fogak esetében vagy például amikor elszíneződés miatt a fog esztétikai értékét szeretnénk növelni.

Hidak és részleges fogpótlások

A híd egy olyan rögzített fogpótlás, amelyik a hiány melletti fogak előkészítése után azokon rögzül és egyúttal hídtag formájában pótolja a hiányzó fogakat.

Egy fog hiánya is megbontja a rágószerv egységét, és mind a hiány melletti, mind a hiánnyal szemben lévő fogak károsodhatnak. A fogak hajlamosak elvándorolni, illetve bedőlni a hiányba, ezáltal kedvezőtlen irányból éri őket a rágóerő, és ételbeékelődés is tapasztalható. Természetesen a külső megjelenés szempontjából is fontos, hogy ne legyen foghiány.

Attól függően,  hogy mennyi és milyen elhelyezkedésű a foghiány, illetve attól, hogy a maradék fogak milyen állapotban vannak a hiányzó fog(ak)  pótolható(ak),  rögzített híddal,  kivehető részleges fogsorral és implantátummal a három lehetséges megoldás.

A híd leggyakrabban fémre égetett porcelánból készül. Ez a fém általában egy szövetbarát nem-nemesfém ötvözet, mely nem tartalmaz nikkelt, de készülhet aranyötvözetből is.
Léteznek ún. fémmentes hidak is, ezek egy speciális cirkónium-oxidra égetett kerámiából készülnek, és maradéktalanul helyreállítják az esztétikát és a rágófunkciót, de nem készíthetők túl hosszú foghiány pótlására.

Helyes otthoni fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhető, hogy idő előtt tönkremenjenek. A porcelán felszínén ugyanúgy képződik lepedék és fogkő, mint a saját fogak felszínén, ezért fontos odafigyelni, mert ezzel megelőzhető a fogszuvasodás és a fogágybetegség.
A hídtag alatt, ahol a foghiány van, speciális tisztítással -fogselyem, szájvíz- lehet maradéktalanul tisztán tartani.

részleges fogsor egy kivehető fogpótlás, amely egy fogsorlemezen lévő műfogak segítségével pótolja a hiányzó fogakat. Készülhet műanyagból és fém-műanyag kombinációjából. Általában fém kapcsokkal rögzül a maradék fogakhoz, de léteznek ún. rejtett, nyomógombos rögzítésűek is.

Fogsorok

A fogsor az egy olyan lemezes pótlás, amely a fogakat és a sorvadás miatt csökkenő lágyrészeket együtt pótolja. Lehet részleges, vagy teljes, attól függően, hogy néhány fog, vagy mindegyik fog hiányzik. A részleges fogsor a maradék fogakhoz kapcsokkal vagy rejtett elhorgonyzással rögzül.

Az elveszett fogak pótlása mind esztétikai, mind funkcionális szempontból előnyös. Egy teljes lemezes fogsor pótolja a természetes fogakat, és egyúttal támasztékot biztosít az ajkaknak és a száj körüli izmoknak.

Az alaplemez készülhet műanyagból vagy fémből. A műfogak általában műanyagból készülnek, de lehetnek porcelánból is.

Megváltoztatja-e a fogsor a beszédet?

Bizonyos hangok kiejtése kezdetben gyakorlást igényel. Hangos felolvasás, illetve tükör előtt gyakorlás segít áthidalni ezt az időszakot.

Mennyi ideig kell viselnem a fogsort?

Az első pár napban mindig, kivéve, ha a fogsor feltöri a nyálkahártyát. Ebben az esetben forduljon fogorvosához!

Tudok enni a fogsorral?

Egy kis gyakorlás után minden probléma nélkül. Kezdje pépes illetve lágy konzisztenciájú ételekkel apró falatokban. Rágjon lassan, igyekezve mindkét oldalt használni, hogy a fogsor ne billegjen. Amikor már kellő gyakorlatot szerzett, fokozatosan visszatérhet a megszokott étkezéshez. Ez pár napig is eltarthat.

A fogsorragasztó arra hivatott, hogy az egyébként pontosan a nyálkahártyához illeszkedő fogsort stabilizálja, és nem arra, hogy egy lötyögő fogsort helyben tartson.

Mennyi ideig kell viselnem a fogsort?

Az első pár napban mindig, kivéve, ha a fogsor feltöri a nyálkahártyát. Ebben az esetben forduljon fogorvosához

Idővel a csontlebontódás miatt billeghet a fogsor, ezt alábéleléssel illetve új fogsor készítésével lehet orvosolni. Rendszeres fogorvosi ellenőrzés és helyes otthoni ápolás javasolt, így hosszú életű lesz fog.